Hvad giver dig energi?

Nu skal jeg på ferie. Med det samme jeg tænker tanken, flyder der en lind strøm af dopamin fra nervetransmittere rundt i hele min krop og fylder mig med glæde.

De fleste af os har 6 ugers ferie, så er der 46 uger tilbage, hvor dopamin-glæden vel at mærke kan fylde lidt, men hvor skal energien komme fra resten af året?

Dan Turell skrev om hverdagen, og at han holdt mest af den. Det er der en ide i, da hverdagen fylder 230 dage om året. 

Hverdagen fylder, så udnyt den og prop den med glæde – ingen gør det for dig.

Spørg dig selv om, hvad der giver dig energi og fylder dig med glæde.

Kig på dine relationer 

Omgiver du dig med mennesker, der gør dig glad? Eller, hvis du kigger ordentligt efter, er dine relationer fyldt med energi-slugere eller dræner-maskiner, der trækker voldsomt ned i dit energiniveau?

Du skal måske for en periode sortere i, hvem du vælger at bruge mest tid på, og anvende størst mulig tid sammen med de mennesker, der giver dig energi, håb og drømme.

Gør noget nyt

Bryd dine vaner, rusk op i dig selv og tag en anden vej hjem, gå en tur om aftenen og opsøg steder, du ikke plejer at komme. Læs en anden type bog eller se en udenlandsk film, der fylder dit hoved med eksotiske stemmer.

Læg et puslespil, spil rundbold, start med tandtråden i den modsatte side, kys kæresten fra morgenstunden selv om du har været sammen med ham i hundrede år og måske ikke skænker det en tanke.

Sig hej til 3 nye mennesker hver dag og indled en lille konversation. Hvor kommer du fra, hvor skal du hen?

Vær nysgerrig på andre mennesker og livet.

Læg korte pauser ind i hverdagen og lær at slappe af

Brug 2-5 minutter på bare at sidde og trække vejret. Ved at træne dit åndedræt, aktiverer du det parasympatiske nervesystem og får kroppens eget beroligende system til at hjælpe dig med at slappe af, restituere og få ro på.

Når du trækker vejret dybt og roligt, sænkes dit blodtryk, din hjerterytme og niveauerne i adrenalin og kortisol, og medfører, at du tænker mere klart og har lettere ved at få overblik. 

To enkle vejrtrækningsøvelser:

  • Inhaler i 4 sekunder, ånd ud i 4 sekunder 

  • Inhaler, hold vejret, ånd ud, holde vejret i 4 sekunder hver

Brug 2 minutter på hver øvelse et par gange om dagen og mærk forskellen.

Grin noget mere

Latter udløser dopamin og serotin – begge neurotransmittere, som vi ikke kan få nok af.

Vær sammen med mennesker der får dig til at grine, se skægge film, læs sjove bøger eller tænk morsomme tanker og få et stille grin for dig selv.

Leg

Giv dig lov til at lege. Vær nysgerrig og undersøgende på din hverdag og de ting, du laver. Gennem en legende tilgang kan du skabe flow i nogle af dine opgaver, og at være i flow giver energi og mere overskud. 

Smil til verden og sig noget pænt til andre

Du bliver glad af det, og de, der modtager dit smil og en anerkendelse, bliver overrasket og glade.

Nogle gange er det meget lidt, der skal til, og et smil, en hilsen, nogle venlige ord kan gøre en stor forskel.

Smil til verden, og verdenen smiler til dig. Glæde avler glæde. Begge talemåder er rigtige. Når vi møder andre mennesker med smil, venlig hilsen og åbne arme, afvæbner vi andre på forhånd og bryder urgamle forestillinger om at fremmede er fjender, som vi skal holde afstand til og skærme os fra.

Ved at gøre noget godt for andre, giver din hjerne dig samtidigt et pust af dopamin, hvilket straks gør dig mere glad og skubber dine problemer i baggrunden.

Når du gør noget godt for andre, får din hjerne nemlig et pust af lykkestoffet dopamin. Du bliver 

Som Mark Twain siger: “The best way to cheer yourself up is to cheer someone else up!”

Natur og bevægelse

Kom ud i naturen og få lys. Samtidigt skærper du dine sanser, og naturen sætter gang i din kreativitet og løfter dit humør.

Læg mobil, forlad computeren og læg fjernbetjening væk i perioder, og lad dit hoved fyldes af duftene på en sommeraften, mærk vinden i ansigtet og nyd solen, hvis den er der.

De føromtalte neurotransmittere serotonin og dopamin kommer dig stormende i møde i naturen, og gå/løbeturene øger oven i hatten også produktionen af endorfiner.

Alle former for bevægelse virker både energi -og humørfremmende. 

Mediter dig til energi

Meditation og mindfulness giver overskud, balance, ro og glæde. Der findes adskillige apps med guides til gratis meditationsøvelser.

En enkelt meditationsguide:

  • Sæt dig i en stol, og flyt fokus til din vejrtrækning. Læg mærke til hvordan du trækker vejret(brug evt en af vejrtrækningsøvelsene, som er omtalt tidligere). Vejrtrækningen er dit anker, som du hele tiden kan vende tilbage til. Der vil dukke tanker op, som du anerkender eksistensen af og bagefter lægger afstand til. Hvis tankerne er for forstyrrende, kan du igen fokusere på dit åndedræt. 

10 minutters daglig fokus på meditation, åndedræt og dig selv vil gøre en verden til forskel.

Søvn

 En god nats søvn kan kurere mange ting, og uomtvisteligt kan en dårlig nattesøvn gøre det stik modsatte.

Sørg før en god døgnrytme, et dejligt sovested, tid til at geare ned uden skærme af nogen art og undgå nikotin og koffein.

Alle ovenstående energigivende ting er også med til at fremme god nattesøvn.

Lige let er det ikke altid. Der er perioder, hvor man sover dårligere, om det er pga varme, støj, problemer som man ikke kan lægge fra sig eller overgangsalder, skal man efter en længere fase uden søvn opsøge hjælp.

For uden søvn – ingen energi.