Overgangsalder og hedeture

Det kommer som lyn fra en klar himmel. Du begynder at blive varm i ansigtet, på halsen, i nakken, på brystet og mellem skulderbladene og måske blusser du af en hellig ild, der giver din hud rødlige toner.

Måske kulminerer det i en lille dråbe, der samler sig i nakkehårene og begynder sin nedstigning langs rygraden, hvor du mærker det som en kildrende fornemmelse, med en slutkurs mod trussekanten, hvor den opsamles.

På gode dage kan du nøjes med at mærke, at du er varm. På de næst bedste dage bliver det ved en dråbe, på de værste konkurrerer du med Niagara Falls, og du har lyst til at smide tøjet og kaste dig i vandet for at blive afkølet.

Hvor ramt du er af hedeture, er meget individuelt. Måske mærker du det kun sjældent eller slet ikke. For nogle varer hedeturene i en kort periode og kommer og går, som det passer dem, men er ikke så generende.

For andre kan det stå på i mange år og kan være en sand plage, der kan gøre livet meget surt og spolere nattesøvnen.

Og det hele skyldes faldet af østrogen.

Hvor er du? 

Nogle få vil have brug for at gå til egen læge og få hormonbehandling i en periode.

Mange vil have glæde af en række gode råd, der kan anvendes enten som daglig praksis eller hives frem ved behov:

  • Sammenhængen mellem tanker, følelser, krop og handling

  • Vejrtrækning

Sammenhængen mellem tanker, følelser, krop og handling

 I det øjeblik sveddråben begynder dens vej ned langs ryggen, og du føler dig varm, kan du tænke: ”Ih, hvor ubehageligt, jeg står og ser varm, rød og svedende ud, hvad mon de andre tænker om mig?” 

 Negativiteten påvirker dit humør og får dig til at blive trist, føle dig mindre værdig, usoigneret, vred eller håbløs”. De negative følelser forstærker dine negative tanker og påvirker din krop, så du måske mærker en knugende fornemmelse i maven, eller du oplever uro og rastløshed.

Tankerne, følelserne, og det du mærker i din krop, påvirker din handling. Du går måske fra situationen eller bliver genert, flov og hviler ikke i dig selv.

Hele denne strøm af påvirkninger kan du ændre ved at lære dine tanker og følelser at kende, så du vil kunne sætte ind og vende det negative mindset til et positivt.

Det er bl.a noget af det, som jeg vil kunne hjælpe dig med.

Vejrtrækning

Din vejrtrækning er din nøgle til hurtigt at skabe ro. Prøv at sætte dig til rette i en stol eller sofa – måske uden for, hvis vejret er godt. Brug 10 minutter på dig selv.

 Tag en dyb indånding, hold en lille pause og pust ud. Hold en lille pause og træk vejret ind igen. Du kan skabe en rytme, hvor du trækker vejret ind, mens du tæller til 4, hold en lille pause mens du tæller til 2, pust ud igen mens du tæller til 4. Du har nu en vejrtrækningsrytme, der hedder 4-2-4-2.

 Når du har trænet i en periode, kan du prøve at skifte intervallerne ud, så rytmen f.eks. hedder 4-2-6-2, hvor du tæller til 6 under udånding.

 Du vil mærke, at det vil give dig ro og overskud, og at det vil være nemmere at fjerne den negative opmærksomhed på f.eks. en hedetur. I det øjeblik du accepterer, at det er sådan, det er, vil du automatisk opleve det som lettere.

 Bøger om overgangsalder:

“Elsk fin (overgangs)alder” af Gitte Høj & Lone Gjørtsvang, forlaget Klim

“Jeg er f*cking hot” af Renée Toft Simonsen, Politikkens forlag

”Overgangsalderen – bedre end sit rygte” af Lotte Hvas