Hvem vil løbe ud og hente dig på slagmarken?

Min morfar abonnerede på Det Bedste – en dansk udgave med de bedste historier fra det amerikanske månedsblad Readers Digest, der udkom i Danmark fra 1946 til 2005. Gamle eksemplarer kan købes bl.a. på den blå avis.

Min morfar, Holger, var fra 1902, og hvornår han begyndte at holde bladet, ved jeg ikke, men gennem 70’erne var det et fast ritual for mig, når jeg var på besøg hos min morfar og mormor, at at læse det nyeste eksemplar.

Bladet havde nogle faste sider bl.a. ”Soldaterhistorier” og bar præg af, at Reader’s Digest var et efterkrigstidsblad.

En af historierne gjorde et stort indtryk på mig, og essensen i fortællingen kommer her: 

Et kompagni soldater bliver beskudt af fjenden på vej tilbage til deres skyttegrav. Vel tilbage opdager en soldat, at hans ven ikke er med. Han afsøger febrilsk området med kikkert og opdager, kammeraten på vej tilbage over slagmarken. Soldaten ser sin venblive skudt og falde om. Han selv er i sikkerhed, men hans eneste tanke går på: jeg vil redde ham, og jeg skal hente ham. Han kæmper sig ud til den faldne kammerat, der møder ham med ordene: Jeg vidste, du ville komme.

Fortællingen omhandler mod, tillid, venskab og håb.

Mod handler om at have mental eller moralsk styrke til at agere eller tale i en situation, der kan være til fare eller skade for én selv, hvor tillid er en stærk følelse af at kunne tro på, stole på eller regne med nogen eller noget.

Venskab er et nært, fortroligt og tillidsfuldt forhold mellem to eller flere personer, hvor håb er en følelse af forventning og et ønske om, at noget bestemt vil ske.

At have mod og tillid, at håbe og at have venskaber. Fundamentale ting som vi alle har i et eller andet omfang – og måske tager som en selvfølgelighed. 

Når livet bliver sat på spidsen, handler det ofte om stærke følelser, og konsekvenserne for de involverede kan være store.

Både mod, håb, venskab og tillid er del af de 24 karakterstyrker, der er beskrevet inden for positiv psykologi.

Positiv psykologi er en paraplyvidenskab, der dækker over en lang række forskningsområder inden for psykologien. I modsætning til den traditionelle psykologi, der har fokus på, hvad der er i vejen med mennesker, har positiv psykologi opmærksomhed på, hvordan du udvikler dig optimalt, så du oplever større glæde og trivsel samt mindre stress og modløshed og kan leve et tilfredsstillende og meningsfuldt liv

Her har to psykologer – Martin Seligman og Chris Peterson – gennemført et stort forskningsprojekt, der studerede kulturer, religioner og filosofier over hele verdenen for at identificere de menneskelige dyder og karakterstyrker, der er universelt anerkendte.

Forskningsprojektet resulterede i en liste med 24 karakterstyrker, som i varierende grad findes hos alle. Din individuelle sammensætning af styrkerne er dit personlige fingeraftryk, der kan give dig indsigt i, hvem du er, og hvordan du kan optimere dine valg og handlinger, så du blomstrer og lever det for dig bedste liv.

Alle styrker er lige meget værd, det gælder om, hvordan du anvender dem.

Hvad er din opmærksomhed rettet mod? Finder du mening i, hvad du foretager dig, og tager du dig selv og livet alvorligt?

Ville du billedlig talt kunne ligge på slagmarken og vide/have tillid til, at der ville komme en og redde dig?

Og i den omvendte situation, hvem har du i dit liv, som du ville kaste dig ud på slagmarken for at redde?

Hvis du er interesseret i at vide mere om karakterstyrker og evt. i at tage en test, der kan fortælle dig om dine styrker, så kan du tjekke her og tage en gratis test:

http://www.viacharacter.org/www/Character-Strengths/VIA- Classification