Færre bekymringer

Bekymringer kan være energi-drænere og tømme reserverne af opsparet overskud og mod på hverdagen.
Det gode er, at du kan gøre noget ved det. Her er en række forslag til at gribe bekymringerne ved roden og parkere dem, hvor de hører til.

Skriv ned
Lav en liste hvor du noterer de 10 ting, der bekymrer dig mest inden for de næste 3 måneder.
Du får bekymringerne flyttet fra hovedet ned på papiret, og du kan lettere få et overblik. Vurder hvilke bekymringer, der har rødt lys og kræver, at du tager dig af dem her og nu.
Dernæst bestemmer du hvilke, der har gult lys, og som du ikke behøver at tage stilling til lige nu, men kan vente en kort periode.
De resterende bekymringer har grønt lys, og hvis du venter længe nok, er de måske om 3 måneder ikke længere bekymringer.

Energispild
For mange unødige bekymringer er spild af energi, og den tankekapacitet du bruger på at bekymre dig, kan du anvende langt mere effektivt.
Som Benny Andersen sagde: ”I mange år tog jeg sorgerne på forskud, men det har jeg nu aldrig haft glæde af”.

Sig det højt
Et alternativ til at skrive bekymringerne ned kan være at sige dem højt. Tal med nogen – veninden, vennen, kæresten eller et familiemedlem. Luft dine tanker - allerede ved at blive sagt højt kan problemet have mistet styrke, hvorimod det kan vokse, når det bliver inde i hovedet.

Bevægelse
En god afledning, når hovedet er fyldt, er at bruge kroppen. Det er svært at holde fokus på bekymringerne, mens du laver armbøjninger, løber eller power-walker. 
En sidegevinst er, at du samtidigt får mere energi og overskud til at tænke positive tanker.

Mindfulness 
Hvis du ønsker ro i hovedet, balance og overskud er mindfulness en effektiv metode. Der findes mange gode apps med guidede meditationer, vejrtrækningsøvelser og bodyscans, som er lette at gå til. 
Start med at 10 minutter om dagen. Det er en god investering.

Lær dine tankemønstre at kende
Hvordan tænker du? Uden at være opmærksom på det kan du være blevet en bekymringstænker, hvor størstedelen af din tankevirksomhed går med bekymringer. At tænke bekymrende kan være blevet til en vane, som du kan ændre på.

Positivitet
Vær opmærksom på at fylde dit hoved med positive tanker. Køb en notesbog, som du bliver glad af bare at kigge på, og skriv f.eks. hver aften 3 gode ting ned, der er sket i løbet af dagen. Ved at have fokus på de gode ting, baner du vejen for nytænkning og en ny positivitets-sti i hjernen.
Hjernen vil gerne tænke positivt, den skal bare mindes om det.
Der skal tre positive tanker til at erstatte en negativ, så der skal fyldes på med de positive.

Sæt tid af
En effektiv måde at håndtere bekymringstanker på og give plads til, at andre tanker kan fylde, er at sætte tid af og skabe et bekymringsvindue. Du kan aftale med dig selv, at mellem kl 16-17 giver du plads til de negative tanker. Du bekymrer dig alt, hvad du kan i den time, men kun der.
Kommer der bekymringer eller negative tanker om formiddagen, som vel at mærke ikke kræver, at du skal tage dig af dem med det samme, så siger du til dig selv, det må vente til kl 16.
På den måde tager du styringen og lader dig ikke svømme rundt i negativitet hele dagen.

Kan du gøre noget?
Ud over det allerede nævnte kan du lære at ændre negative tanker til positive. Ved at lære sammenhængen mellem tanker, følelser, krop og handling at kende, bliver du opmærksom på i hvilke situationer, du får negative tanker og følelser, og du kan øve dig i at ændre din måde at reagere på.

Gode sætninger
Et mantra eller en opløftende sætning, som du kan skrive eller sige for dig selv, kan også give et energiboost.
”Jeg kan, jeg tør, jeg vil” kan være en mulighed, specielt hvis du har brug for opmuntring eller står i en situation, hvor du skal præstere eller i gang med noget nyt.
”Alting løser sig i sidste ende” kan være en beroligende tanke, når udfordringerne melder sig.

Se muligheder
Øv dig i at se muligheder i stedet for begrænsninger. Muligheder løfter dig, mens katastrofetanker trækker dig ned.
Hjernen vil rigtig gerne samarbejde med dig, du skal blot vise den vejen.