Bliv mental robust til eksamen

Lidt kriller i maven før du går til eksamen øger din evne til at præstere maksimalt. To til fire sommerfugle, der flyver rundt i maven et par timer før en eksamen, er til at holde ud og fortæller dig, at du er klar til at yde dit bedste. 

Tyve sommerfugle er minimum 16 for meget, og det er ubehageligt. Du kan få fysiske symptomer i form af ondt i maven, kvalme, svimmelhed, uro i kroppen, svært ved at trække vejret, hurtig puls og hjertebanken. Psykisk kan du være fyldt med negative tanker som: ”det her kan jeg ikke”, ”jeg dumper”, ”klappen går ned” eller ”de vil opdage at jeg ikke kan noget”. Dine følelser kan bære præg af ked-af-det-hed, usikkerhed, tvivl, nervøsitet eller angst. 

Hverken de fysiske eller psykiske problemer er noget, du skal affinde dig med. Du skal gøre noget ved det – enten kan du læse dig til metoder, som du vil have gavn af, eller du skal få hjælp udefra. Du skal vide, at du kan overvinde det og blive meget bedre til at gå til eksamen eller til at tale foran en forsamling – f.eks. fremlægge en opgave.

Vejen frem er at tale om dine oplevelser ved at gå til eksamen og specifikt identificere, hvad det er du synes, der er det mest ubehagelige. Ved at italesætte det kan du lægge afstand til oplevelserne og se det hele lidt fra oven.

Dit mindset kan ændres fra at være præget af uro, angst og tvivl til at være sikkert og robust, hvor du tænker: ”Jeg klarer det her”. 

Dine tanker kan også afledes fra at tænke negativt. Ved at have f.eks tre afledningsmanøvrer, som du hiver frem, hver gang en negativ eksamenstanke melder sig. Det kan være at lægge mærke til og tælle alle røde ting, der er omkring dig. Eller at tælle bagfra fra 100 og ned til 0. Eller at tage din tommel- og pegefinger og klemme rundt om kanten af din t-shirt/bluse så du mærker stoffet i detaljer; er stoffet blødt, syningen i kanten tydelig og vævningen rund, kantet?

Visualiseringer kan også anvendes til både at aflede tanker samt at gøre dit mindset mere positivt. Du kan forestille dig, at du er et sted, hvor du rigtig godt kan lide at være. Det kan være inden for eller ude i naturen. Det er et sted, der gør dig tryg og fyldt med selvtillid og velvære. Se for dig, hvordan der ser ud og mærk, hvordan det føles at være sådan et dejligt sted.

Udover at arbejde med dit mindset, kan du have fokus på din vejrtrækning. Når du er nervøs eller angst, er du tilbøjelig til at trække vejret overfladisk(hyperventilere), hvilket kan medføre uro, summen i f.eks. arme og ben, svimmelhed og mere uro eller angst. Dybe vejrtrækninger, hvor du trækker luften helt ned i maven, er vigtigt at lære og kan gøre en stor forskel. At træne dybe vejrtrækninger i tiden op til en eksamen vil give dig en større ro og overskud. Du kan ligge ned eller sidde ret op i en stol og have fokus på dit åndedræt. Mærke hvordan luften kommer ind gennem næsen, ned i brystkassen der hæver sig og trækker skuldrene lidt op. Lægge mærke til maven, der spiles op og derefter falder igen. Hvis du gør det i 10 minutter dagligt, vil du kunne mærke en positiv forskel. Og din vejrtrækning har du altid lige ved hånden.

Du kan forstærke dit mindset og mindske din nervøsitet ved også at have fokus på din kropsholdning. Ved at have en rank holdning – rette dig op i stedet for at have en ludende/slap attitude, vil du udsende nogle helt andre signaler til din hjerne og dine tanker, der vil sige: ”Kom bare an, jeg klarer det”.

Alle øvelserne kan du selv gøre. Bare en af dem vil gøre en forskel. Det kan også være en hjælp at tale med nogen om det, så er du ikke alene med det. 

Jeg vil gerne hjælpe dig.

Skriv til mig her.

joanna-kosinska-129039-unsplash.jpg